گزارش| همه گاف‌های سیاست خارجی دولت بایدن

ارگان رسمی ‌سازمان سیا، از اینکه جمهوری اسلامی نسبت به تهدیدهای آمریکا درباره بازگشت فوری به مذاکرات بی‌اعتنایی می‌کند، ابراز ناخرسندی کرد.

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون اخبار ویژه خود نوشت:وب‌سایت رادیو فردا در تحلیلی می‌نویسد: به‌نظر می‌رسد رهبر جمهوری اسلامی عجله چندانی برای بازگشت به میز مذاکرات ندارد.

‎شایع‌ترین گزاره این است که طبق الگوی پس از شکست مذاکرات هسته‌ای سال ۸۳ که حکومت ایران با ابزار افزایش ظرفیت غنی‌سازی و تولید سانتریفیوژ تلاش کرد با دست پُر به مذاکرات هسته‌ای برگردد، این‌بار در حال «تقویت توانمندی ظرفیت سلاح اتمی‌» خود است تا امتیاز بیشتری بگیرد. خطر این رویکرد ایران طبق هشدارهای مقام‌های آمریکایی این است که پیشرفتهای فنی ایران ممکن است برجام را بلاموضوع کند، ولی احتمالاً چنین موضوعی برای رهبر جمهوری اسلامی نگران‌کننده نیست. در واقع او هراس چندانی از تصویری که از پیامدهای تأخیر در مذاکرات و توافق و برداشته نشدن تحریم‌ها ترسیم می‌شود، ندارد و نیرویی هم که بتواند این ‌ترس را تحمیل کند، قدرت کافی ندارد.

شق اول این نیروها به فضای سیاست داخلی ایران بازمی‌گردد. در بازه زمانی سال ۹۰ تا ۹۲ که تحریم‌ها علیه حکومت ایران به اوج رسیده بود، طیفی از نیروهای سیاسی، حضور فعال در لایه‌های بالادستی سیاست ایران داشتند که درباره پیامدهای تحریم‌ها هشدار می‌دادند، برای مذاکره با غرب فشار می‌آوردند، آن را تبدیل به یک الگوی انتخاباتی کردند و آمادگی برای برعهده گرفتن نقش مذاکره‌کننده / سازشکار داشتند. همه این نیروها اکنون حاشیه‌نشین شده‌اند و به‌عنوان نماد باخت معرفی می‌شوند.

رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی پس از خروج دولت ‌ترامپ از برجام بارها اشاره کرده که مذاکرات با آمریکا نشان داد «بی‌اعتمادی» او به غرب درست بوده است.

علی‌اکبر صالحی، رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی‌ جمهوری اسلامی، در روایتش از مذاکرات محرمانه سال ۹۱ در عمان‌ اشاره می‌کند که این نگرانی سابقه‌دار است و به نقل از رهبری می‌گوید: ««نمی‌توانیم به آمریکایی‌ها اعتماد کنیم؛ با توجه به خلف وعده‌ای که می‌کنند، تجربه بدی از آنها داریم. آنها هیچ وقت پایبند به عهد و پیمان نبودند» ...عرض کردم اگر اجازه دهید، برای اتمام حجت در این زمینه اقدام کنیم، به هر حال چیزی را از دست نمی‌دهیم؛ یا به نتیجه می‌رسیم یا نمی‌رسیم... فرمودند برای اتمام حجت، امر درستی است. مخالفتی ندارم.»

الگوی «اتمام حجت» از نظر رهبر حکومت ایران اکنون تجربه شده و اشتباه و بازنده است، ولی مهم‌تر از آن این است که نیروی فشار قدرتمندی در داخل و خارج برای تغییر این دیدگاه وجود ندارد.

رهبر جمهوری اسلامی دی‌ماه سال ۹۲ در یک سخنرانی عمومی گفت که مذاکرات «با شیطان برای رفع شر» انجام می‌شود. شر مهم در آن دوران فشار فوق‌العاده و ناگهانی تحریم‌ها بود و حکومت ایران می‌کوشید با اهرم مذاکره جو موجود شکسته و ابتکار عمل از طرف مقابل در دنیا گرفته شود».

به‌نظر می‌رسد چنین دیدگاهی در حال حاضر کمرنگ‌تر شده و ارزیابی سخنرانی‌های شش ماه اخیر رهبر جمهوری اسلامی نشان می‌دهد که او تحریم را به اندازه سال ۹۲ شر نمی‌پندارد و روی ظرفیت‌ها و مهارتهای حکومت برای کاهش آسیب‌های تحریم‌ها، حساب جدی‌تر باز کرده است. این نگاه به اقتصاد مقاومتی تا اصلاح ثانوی، غالب و جاری و واقعی است. جمهوری اسلامی از نگاه رهبری، دوران فشار حداکثری ‌ترامپ را از سر گذرانده است. وضعیت فعلی برای او ترسناک نیست و ایران توانایی کافی را در منطقه داراست.

رادیو فردا در پایان با لحنی درمانده و مستأصل می‌نویسد: مولفه‌هایی چون تجدیدنظر چین در حمایت نفتی از ایران، برنامه حمله نظامی به ایران و... تهدیدهای مهمی‌هستند، ولی تا زمانی که درباره‌شان فقط حرف زده می‌شود، چندان تعیین‌کننده نیستند. زور کماکان مهم‌ترین زبان دیپلماسی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 10
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۰۷:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    0 2
    برمیگرده(:
  • IR ۰۷:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    3 7
    رادیو فردا خیرخواه ملت نیست. این صحیت ها را می کند چون می داند این نوع رفتا به ضرر کشور است.
  • نیما HK ۰۷:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    7 0
    رادیو فردا بسیار خبیث واحمق است
  • جاویدایران NL ۰۸:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    7 0
    (زور کماکان مهم‌ترین زبان دیپلماسی است) درحسرت این موندیم که بالاخره حکومت ایران این منطق رو به درستی درک کنه و دراین راستا قدم برداره، نه اینکه سلاح اتمی رو مضر بدونه… این مطلب رادیوفردارو‌ که به قلم یکی از ایرانی نماهای وابسته به سی آی ای امریکاست همین چندروزقبل خونده بودم از سایتش. مادریک دوران تاریخی هستیم که در لبه مرز رسیدن به قدرتمندترین سلاحی که دنیا درتاریخ به خودش دیده قرار داریم، برگشتن از این راه آیا حسرت ابدی رو به دنبال نخواهد داشت؟! البته من راضی به اینکه کشوردرخطر قراربگیره نیستم، همه حرفهای من با این پیش فرض هست که بتونیم بصورت ایمن به این مرحله برسیم اما خطر حمله خارجی هم درکارنباشه، اگه حرکت ایران در مسیر سلاح امکان حمله نظامی رو بدنبال داره دراین صورت مطلقاً نباید این ریسک رو کرد، باید تصمیم متناسب گرفته بشه، حرفم اینه که اگه واقعاً امکان رسیدن ایمن وتضمین شده و موفق به سلاح اتمی هست من نظرم اینه که به هر قیمتی که شده باید داشته باشیم، این برآورد رو مسئولان حتماً دقیقش رو میدونن.
  • IR ۰۹:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    9 0
    آمریکا دیگه ابرقدرت نیست. تموم شد اون دوران
  • مهدی IR ۰۹:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    3 0
    درود بر رهبر بزرگ و فرزانه که از همان ابتدا از آخر کار خبر داشتند و هشدار دادند و فرمودند که راه حل مشکلات کشور تکیه بر توان داخلی و جوانان ایرانی است نه دراز کردن دست گدایی سمت کدخدا ولی کو گوش شنوای غربگدایان ؟ خدارا شکر که آن غربگدایان که زبان دنیا را بلد بودند رسوا و در چشم مردم خار شدند. انشااله زین پس مسعولین با توجه به راهنمایی رهبر بزرگ ایران و تکیه بر ظرفیت ها و توانایی های داخلی مشکلات را حل می کنند.
  • IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    2 0
    آمریکا باید تمام تحریم ها را با هر بر چسب و به هر بهانه و در هر زمانی که وضع کرده است، برای همیشه و به طور یک جا و در عمل لغو کرده و هزینه ی خسارت هایی را که در این شش سال به دلیل عمل نکردن به تعهداتش داده بپردازد و منتظر راستی آزمایی ایران برای انجام این موارد بماند تا ادب شود.
    • IR ۱۱:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
      1 0
      آن وقت با بتن ریزی که حق قانونی ایران است جواب خواهید داد؟ ننگ آیندگان خواهید بود
  • مهدي IR ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    2 0
    نرمش قهرمانانه!...حالا دشمن مي فهمه چه كلاهي سرش رفت و به گمان اينكه انقلاب اسلامي شكست خورده و زمين گير شد سرمستانه به دام رفت...و پيروزي اصلي بدست آمد كه همانا اطمينان بيشتر مردم به راه استمرار مبارزه و بي اعتمادي به طرف مكار!...درود به روان پاك شهدا و امام شهدا
  • IR ۱۶:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۵
    0 0
    مرگ بر منافق

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس